• LOGIN
    • Niciun produs în coș

Unix Shell – Navigarea în sistemul de fişiere

Sistemul de fişiere în sistemele de operare de tip *nix au formă de arbore. Astfel este un director de cel mai înalt nivel, care se numeşte root (rădăcină), din care se pornesc multe alte ramuri, cum ar fi bin, usr, temp, src, var, etc, şi altele, fiecare cu subramurile lor.

filesystem hierarchy

Când ne aflăm în mediul shell, întotdeauna putem vedea în care director din ierarhie ne aflăm. Aceasta este arătată chiar înainte de semnul $ şi prompter. În următoarea imagine putem vedea că ne aflăm la cel mai înalt nivel, adică în root (directorul root se indică cu un slash / ).

cd root

Există şi alte caractere speciale pentru indicarea unui anumit director din sistem. De exemplu, tilda (~) indică la directorul home al utilizatorului curent.

Pentru a schimba directorul curent folosim comanda cd <directory_path> (change directory), unde <directory_path> este calea spre directorul dorit.

cd tilde

Aici am folosit cd ~ care a schimbat directorul curent să fie home. Putem vedea calea deplină la directorul curent folosind comanda pwd (present working directory).

pwd

Vedem că ne aflăm în directorul /home/dai. Astfel am fi putut ajunge aici accesând comanda cd /home/dai

pwd

Pentru a ne deplasa cu un nivel mai sus, folosim comanda cd ..

cd back 

0 responses on "Unix Shell - Navigarea în sistemul de fişiere"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

All rights reserved ©  Scriptehinfo,  2004-2017

Setup Menus in Admin Panel

X