• LOGIN
    • Niciun produs în coș

Unix Shell – Calea către fişier/director

unix file system

Sistemul de fişiere în sistemele de operare de tip *nix au formă de arbore. Astfel este un director de cel mai înalt nivel, care se numeşte root (rădăcină), din care se pornesc multe alte ramuri, cum ar fi bin, usr, temp, src, var, etc, şi altele, fiecare cu subramurile lor.

Pentru a indica unde se află un director sau fişier în sistemul de fişiere al computerului este necesar să ştim calea spre acest director/fişier. Astfel calea este adresa spre o resursă de pe discul local sau din reţea. Deosebim 2 tipuri de căi: cale completă şi cale relativă.

NB: Pentru toate exemplele din acest articol se va folosi ierarhia de fişiere din imagine şi se presupune că directorul curent este /users/john

Calea completă se indică de la rădăcina sistemului de fişiere, până la fişierul/directorul dorit. Astfel, calea completă spre directorul curent este /users/john, iar calea spre directorul „work” din directorul curent este /users/john/work.

Calea relativă se indică pornind de la directorul curent. Astfel, calea relativă spre directorul „work” din directorul curent este work. De asemenea, am putea folosi şi construcţia ./work, în care punctul (.) indică directorul curent.

Un al exemplu ar fi calea relativă spre directorul „carol” – ./../carol (din directorul curent ne ridicăm cu un nivel mai sus, iar de acolo in jos, spre „carol”).

0 responses on "Unix Shell - Calea către fişier/director"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

All rights reserved ©  Scriptehinfo,  2004-2017

Setup Menus in Admin Panel

X