• LOGIN
  • Niciun produs în coș

Principiile fundamentale de design în Fotografiere

Se cunosc patru principii fundamentale de design, care stau la baza creării unei imagini digitale. Dicționarul Explicativ al Limbii Române, ne redă o înțelegere mai amplă și mai clară a fiecărui principiu în parte. Deci,

1. CONTRÁST.

DEFINIȚIE: Opoziție puternică între două sau mai multe lucruri, stări, acțiuni etc. 2. Diferența dintre înnegrirea maximă și cea minimă a unei imagini fotografice. ◊ Contrastul imaginii = mărime caracteristică pentru variația strălucirii locale în cuprinsul unei imagini de pe ecranul tubului cinescop în televiziune.

Evită pe o poză elementele care sunt foarte similare și anume:

 1. Culoare
 2. Mărime
 3. Formă

Dacă elementele nu sunt asemănătoare, fă-le foarte diferite. Contrastul de multe ori este cel mai atractiv element din poză, ceia ce va atrage în primul rând privirile oamenilor la poza ta.

Principiul Contrastului îl vedem la Romani 6:23, unde este scris: „Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată a lui Dumnezeu este viața veșnică, în Isus Hristos, Domnul nostru.”

2. REPETÁRE

DEFINIȚIE: Acțiunea de a (se) repeta și rezultatul ei; repetiție. Poți repeta elementele vizuale pe aceiaşi poză pentru că asta dezvoltă organizarea în poză şi întăreşte unitatea.

 1. Culoarea
 2. Forme
 3. Relaţii spaţiale

Principiul Repetării îl găsim în Evrei 1:1-2 „După ce a vorbit în vechime părinţilor noştri prin prooroci, în multe rânduri şi în multe chipuri, Dumnezeu, la sfârşitul acestor zile, ne-a vorbit prin Fiul, pe care L-a pus moştenitor al tuturor lucrurilor, şi prin care a făcut şi veacurile. Atunci cînd Dumnezeu vrea să comunice ceva important, El repetă în multe rânduri și în multe chipuri, ca noi să înțelegem mesajul Lui.

3. Aliniére

Acțiunea de a alinia. Linie trasă pentru alinierea unei strade. Situațiunea mai multor obiecte aliniate. Nimic nu trebuie să fie plasat pe poză la întâmplare. Fiecare element trebuie să aibă o conecţiune vizuală cu celelalte elemente din poză. Această dă pozei un aspect

 1. Curat
 2. Sofisticat
 3. Proaspăt

Alinierea o găsim în cartea Psalmilor 119:9 Cum îşi va ţinea tânărul curată cărarea? Îndreptându-se după Cuvântul Tău. Sinonimul la îndreptîndu-se, ar fi aliniindu-se, ceea ce ar însemna să îți trăiești viața potrivit cu principiile Sfintelor Scripturi.

4. Proximitate

Apropiere imediată (în spațiu sau în timp); vecinătate. Elementele înrudite trebuie să fie plasate împreună, în grupe. Când mai multe elemente sunt apropiate unul de altul, ele devin o singură unitate vizuală şi nu doar elemente vizuale separate. Poza trebuie să fie o unitate vizuală, respectând proximitatea poza poate fi:

 1. Organizată
 2. Ordonată în elementele vizuale
 3. Cu o structură clară

Apropierea, este al patrulea principiu de design, care poate fi gasit la Faptele Apostolilor 17:26-27 El a făcut ca toţi oamenii, ieşiţi dintr’unul singur, să locuiască pe toată faţa pămîntului; le-a aşezat anumite vremi şi a pus anumite hotare locuinţei lor,  ca ei să caute pe Dumnezeu, şi să se silească să-L găsească bîjbăind, măcar că nu este departe de fiecare din noi.

Un lucru frumos și interesant este faptul că aceste principii fundamentale de design se regăsesc și în Sfintele Scripturi. 

Ți-ai aranjat tu viața potrivit cu Legile lui Dumnezeu?{jcomments on}

0 responses on "Principiile fundamentale de design în Fotografiere"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

All rights reserved ©  Scriptehinfo,  2004-2017

Setup Menus in Admin Panel

X