• LOGIN
    • Niciun produs în coș

Nuanța, saturația, luminozitatea

Fiecare culoare poate fi descrisă prin nuanță, saturație și luminozitate (sau HSB, de la Hue, Saturation, Brightness). Acești termeni sunt folosiți pentru a descrie cele trei caracteristici fundamentale ale culorii.

 

– Nuanța (Hue) – desemnează numele culorii, de exemplu roșu, portocaliu sau albastru. Fiecărei culori i se asociază o locație și un număr (între 0 și 360) pe diagrama circulară a culorilor standard.

– Saturația (Saturation) – desemnează puritatea sau intensitatea culorii; de exemplu, dacă se amestecă roșu cu gri, se va obține tot roșu, dar mai puțin intens. Pentru fiecare culoare și ton se desemnează o valoare de saturație de la 0% (gri) la 100% (culoare maximă). Saturația crește pe măsură ce culoarea se deplasează de la centru către marginea diagramei culorilor.

– Luminozitatea (Brightness) – desemnează iluminarea sau întunecarea relativă a culorii. Tuturor culorilor și tonurilor li se desemnează o valoare a luminozității de la 0% (negru) la 100% (alb).

Crearea și alegerea culorilor.

Diversele culori se obțin prin amestecarea „culorilor primare” (roșu, verde și albastru) în proporții și la intensități variabile. Cînd se combin două culori primare, rezultă o „culoare secundară” (cyan, magenta sau yellow). Culorile primare (RGB) și secundare (CMY) sunt culori complementare. Două culori primare, prin combinare, formează o culoare secundară, iar din două culori secundare rezultă una primară.

Într-o imagine digitală, culoarea poate fi aleasă cu ajutorul instrumentului pipetă, din paleta de instrumente. Deplasați pipeta deasupra culorii dorite și selectați cu un click de mouse. Culoarea va apărea atît în careul foreground, din paleta de instrumente, cît și în paleta de culori. Dublu click pe careul foreground din paleta de culori va avea ca rezultat afișarea întregii informații de culoare în indicatorul de culoare „colour picker„.

23.12.2011

0 responses on "Nuanța, saturația, luminozitatea"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

All rights reserved ©  Scriptehinfo,  2004-2017

Setup Menus in Admin Panel

X