Calculatorul în viața copilului!

 

 

În prezent copiii la vârsta de trei-cinci ani sunt fascinați de jocurile pe calculator. Cu ajutorul lor pot descoperi o lume magică unde își pot manifesta aptitudinle, puterea de a cîtștiga pe cel cu care se joacă. Fiind micuți se lasă ușor captivați de calculator și nu au discernământ de a face diferența între ceia ce le face rău și ceia ce le face bine. Copiii au un nivel dezvoltat de a învata și de a reține repede informația, asta e și în cazul calculatorului, ei învață rapid cum sa-l utilizeze, repetînd pînă la epuizare aceiași pași pentru a căpăta experiență, și astfel sunt fericiți că pot deține controlul. Calculatorul este cel care îi va da întotdeauna copilului posibilitatea de a se putea autodepăși și din acest motiv ei se lasă fascinați de acesta.

Cît de bine face calculatorul copiilor? Este benefic pentru fiecare copil să se familiarizeze cu calculatorul, acesta fiind folositor pentru ei pentru viitor, însă parinții sunt obligați sa-l supravegheze, permițându-i accesul în limita unui program bine stabilit și explicat. Calculatorul dezvoltă capacitatea de concentrare și atenție, crește capacitatea de reacție la fel și coordonarea. Copilului timid îi oferă posibilitatea de a interacționa cu cineva fară să-i fie teama de respingere. În același timp cu ajutorul calculatorului găsim o varitate de programe educative, prezentate mai atrăgator și pe ințelesul celui mic. Preșcolarul se va obișnui mai ușor cu literele și va învăța să citească mult mai ușor, jocurile pe calculator îi pot dezvolta gîndirea și logica matematică. Așa cum are aspecte pozitive asupra copilului, calculatorul poate  aduce anumite daune în viața copilului.

Cum poate dăuna calculatorul? Studiile arată că timpul petrecut în fața calculatorului de către copii, nu ar trebui sa depașescă o oră-doua ore pe zi. Utilizarea îndelungată a calculatorului poate cauza dereglări ale sistemului nervos central – insomnii, coșmare noaptea, somn agitat, dependență, agresivitate manifestată în raport cu cei care le interzic folosirea calculatorului atît cît doresc ei . Jocurile pe calculator îl sustrag pe copil într-o lume imaginară, deschisă numai lui. În cazul unui copil retras, starea se poate agrava dispărând treptat nevoia de comunicare. Dacăîi permiteți celui mic să se joace la calculator, trebuie săfițiatențiîn alegerea jocurilor și programelor preferate. Nu-l lasați pe copil să  petreacă mult timp in fața monitorului. Mulți părinți sunt mulțumiți de copii lor că stau în fața calculatorului și că ei își pot vedea mai ușor de treburile lor prin casă fiind liniștiți că copilul e în casă și nu în altă parte, însă orice lucru trebuie să aibă o limită. Încercați săînlocuiți calculatorul cu alte activități: plimbăriîn aer liber, jocuri colective, efectuarea unor aplicații educative, desen, cîtece.

Proverbe 22:6 Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, şi când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea. Asta trebuie să facem noi părinții, să îi învățăm pe copii noștri Cuvântul Lui Dumnezeu iar ei dacă vor fi ghidați corect, edcucați după valori sănătoase ei nu se vor abate de la calea pe care ia-ți învățat să meargă. Dacă noi investim în copii învățături sănătoase, principii bune, valori corecte pe care le găsim în Cuvântul lui Dumnezeu, atunci atît copii cît și părinții vor fi fericiți, astfel copilul nu se va abate de la educația pe care  ia-ți oferit-o.

Fii atent la viața copilului tău, la timpul pe care îl petrece la computer, protejează-l de tot ce ar putea să îl influențeze negativ.

 

 

 

 

 

26.03.2012

0 responses on "Calculatorul în viața copilului!"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

All rights reserved ©  Scriptehinfo,  2004-2017

Setup Menus in Admin Panel