• LOGIN
    • Niciun produs în coș

Adîncimea de culoare

Dacă am face o recapitulare de la lecția trecută, atunci vom vedea că fiecare pixel al unei imagini pe 8 biți este descris de una din cele 256 de tonuri sau culori posibile. Fiecare pixel al unei imagini de 24 de biți este descris de una dintre cele 16,7 milioane de tonuri sau culori posibile. Astăzi vrem să vedem ce înseamnă adîncimea de culoare,

cum pot fi scanate și editate imaginile cu adîncimi de culoare ce depășește 8 biți per canal.

Cu cît “adîncimea de culoare” a unei imagini este mai mare, cu atît calitatea tonurilor sau culorilor crește. Redarea la 8 biți este de obicei suficientă pentru a produce o imagine alb-negru de calitate, și poate reproduce majoritatea variațiilor de tonuri, în timp ce redarea la 24 de biți (8 biți * 3 canale) este folosită, de obicei, pentru a tipări o imagine color de bună calitate, pornind de la un fișier digital RGB pe trei canale (roșu, verde și albastru). Imaginile cu adîncime de culoare mai mare necesită mai multe date sau un volum mai mare de memorie pentru a fi stocate sub formă de fișier. Imaginile alb-negru ocupă o treime din dimensiunea imaginilor RGB (adică aceleași dimensiuni de pixeli și mărime a imaginii, însă doar o treime din informații și date).

 

Scanarea și editarea la adîncimi de culoare ce depășesc 8 biți per canal

Cele mai multe scannere modern operează la o adîncime de 30 de biți, sau chiar mai mult. Deși sunt capabile să distingă mai mult de 16,7 milioane de culori, de obicei transmit doar 24 biți din datele colectate către programul de editare. Scannerele de înaltă calitate sunt capabile să scaneze la 16 biți per canal. În programele de editare a imaginilor este posibilă schimbarea imaginii cu 16 biți per canal, în loc de 8. Corecțiile de imagine se limitează, de obicei, la ajustări de culoare și ton. Dimensiunea fișierului de imagine digital este dublă, iar gama de opțiuni de editare este limitată. Adeseori se folosește acest mod de editare a imaginii pentru retușări de înaltă calitate (Retușarea și Ajustarea Imaginii>editare pe 16 biți”).

15.12.2011

0 responses on "Adîncimea de culoare"

Leave a Message

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

All rights reserved ©  Scriptehinfo,  2004-2017

Setup Menus in Admin Panel

X