Informațiile de culoare și ton ale pixelilor ce formează o imagine digitală pot fi descrise utilizînd mai multe “moduri”; de exemplu, o imagine în alb negru poate fi captată în modurile “bitmap” sau “grayscale”.
Grayscale sunt fotografiile alb/negru (tonuri continue) captate și scanate în modul numit “grayscale”. Fiecărui pixel dintr-o imagine grayscale i se atribuie unul dintre cele 256 de tonuri sau niveluri de gri, de la negru la alb. Aceste 256 de niveluri permit o trecere graduală de la lumină la umbră, prezentînd continuitatea de ton. O imagine grayscale este uneori numită și “imagine pe 8 biți”.
RGB este o imagine color care poate fi obținută prin combinarea celor trei culori primare ale luminii: roșu, verde și albastru (inițialele lor în limba engleză). Toate culorile spectrului vizibil pot fi create modificând cantitățile de lumină roșie, verde și albastru. Informația ce descrie fiecare dintre cele trei culori primare dintr-o imagine RGB este separată în “canale”. Fiecare canal dintr-o imagine RGB este împărțit, de obicei, în 256 de nivele.
Imaginile color sunt, de regulă, captate sau scanate în “modul color” RGB, iar aceste culori sunt aceleași folosite pentru a vizualiza imaginile pe ecranul monitorului. Un pixel de culoare poate fi descris prin nivelurile de roșu, verde și albastru, adică un pixel roșu poate avea valorile Roșu 255, Verde 0 și Albastru 0; un pixel galben poate avea valorile Roșu 255, Verde 255 și Albastru 0 (combinarea culorilor roșu și verde rezultă galben); un pixel gri poate avea valorile Roșu 127, Verde 127 și Albastru 127.
CMYK este tipul de redare a culorii folosit în industria tipografică și se bazează pe culorile Cyan, Magenta, Yellow și Black. Imaginile RGB ar trebui convertite în CMYK numai după obținerea profilului de culoare de la furnizorul de servicii tipografice cu care colaborați.
0 responses on "Moduri și canale RGB"