Imaginile digitale sunt create, de obicei, utilizînd o mare cantitate de informații sau date. Aceste date sunt necesare pentru a înregistra schimbările subtile de culoare sau ton din imaginea originală.
Limbajul simplu al computerului și complexitatea vizuală a imaginii fotografice conduc la “fișiere de mari dimensiuni“. Prelucrarea, afișarea, tipărirea și stocarea acestor date pot necesita dimensiuni mari ale memoriei computerului. De exemplu, un fișier cu textul unei cărți ar putea intra fără probleme pe o dischetă, în timp ce doar o porțiune mică a imaginii de pe copertă ar încăpea pe o dischetă similară. Țin minte foarte bine lucrul acesta cînd scriam teza de an, sau de licență în timpul anilor de studenție (8 ani în urmă), încă se mai folosea discheta, CD-urile. Acum sigur, nici nu aud să se folosească discheta floppy, acum flaish-urile sunt mai practice.
Unități de măsură a memoriei:
8 biți= 1 byte
1024 bytes= 1 kilobyte
1024 kilobytes= 1 megabyte
1024 megabytes= 1 gigabyte
Capacitatea de stocare a discurilor:
discheta floppy = 1,4 megabytes
CD = 600-700 megabytes
DVD = 4,7 gigabytes
Biți, bytes, kilobytes și megabytes
Cifra binară, care este compus din două unități, din două părți, din două elemente, a cărui bază este numărul 2, denumită și bit sau “digit” stă la baza limbajului cumputerului. Un bit poate reprezenta una din două instrucțiuni și poate descrie un pixel în două tonuri (0 sau 1, alb sau negru). Doi biți pot conține patru instrucțiuni (00, 11, 01, 10), 8 biți (denumiți “byte” sau octet) pot stoca 256 de valori posibile (2*2*2*2*2*2*2*2), iar 24 de biți pot înregistra 16,7 milioane de valori posibile pentru fiecare pixel.
Un “kilobyte” (KB) este format din 1024 bytes, iar 1024 kilobytes formează un “megabyte” (MB). “Fișierul digital” al imaginii de pe coterta unei cărți sau a unei reviste de calitate poate depăși 20 MB. Tipărirea unei imagini color implică un volum mare de informație. Însă, fișierele pot fi “comprimate“(ca să ocupe mai puțină memorie) pentru a fi stocate.
Temă pentru acasă:
Găsiți o imagine digitală și identificați dimensiunea fișierului cînd imaginea este închisă. Deschideți aceeași imagine în programul de editare și identificați dimensiunea fișierului atunci cînd este deschis (accesați opțiunea “document sizes” de sub fereastra – imagine, sau alegeți “image size” din meniul “Image”). În mod curent, dimensiunea fișierului crește cînd imaginea este deschisă.
In Sfînta Scriptură este este scris: “Mari sunt lucrările Domnului, cercetate de toți cei ce le iubesc” (Psalmul 111:2)
Data viitoare voi prezenta ce înseamnă moduri și canale, așa că urmăriți în continuare articolele de pe site-ul nostru.
0 responses on "Dimensiunea imaginilor"