Culori aditive. Curorile aditive primare ce formează lumina sunt Roșu, Verde și Albastru, sau RGB. Combinînd oricare două dintre aceste culori, rezultă una dintre cele trei culori secundare
Magenta, Cyan și Yellow. Prin amestecarea tuturor celor trei culori ale luminii în proporții egale, rezultă lumina albă.
Culorile substractive. Cele trei culori secundare substractive ale luminii sunt Cyan, Magenta și Yellow (CMY). Combinînd oricare două dintre aceste culori, rezultă una dintre cele trei culori primare Roșu, Verde sau Albastru (RGB). Amestecînd toate cele trei culori secundare în proporții egale, rezultă negrul, sau absența luminii.
Cum percepem culoarea?
Modul în care percepem schimbările de culoare se schimbă și depinde de mulți factori. Percepem culorile diferit, atuncți cînd condițiile în care privim se modifică. În funcție de tonurile care înconjoară tonul pe care îl privim, îl putem vedea mai întunecat sau mai luminos. Modul în care percepem o anumită nuanță depinde atît de condițiile de iluminare, cît și de tonurile adiacente culorii pe care o privim.
Gama de culori – gamut
Gama de culori variază în funcție de calitatea hîrtiei și a coloranților folosiți (cerneală, toner etc.). Imaginile tipărite au gama de culori mai mici decît filmele transparente sau monitoarele de computer, acesta este un aspect care trebuie de luat în considerație la tipărire.
Managementul culorii. Menținerea acelorași culori – de la original la afișarea pe ecran și apoi la tipărire – este o problemă considerabilă. Multitudinea de echipamente și materiale folosite pentru a capta, afișa și reproduce culoarea într-o culoare tipărită poate avea efecte profunde asupra rezultatului final. Despre spațiile de culoare vom discuta în capitolele următoare,așa că urmăriți în continuare site-ul nostru.
0 responses on "Culoare și lumină!"