Cînd captăm o imagine cu un aparat foto sau cu un scanner, aceasta trebuie “salvată” sau memorată într-un “format de fișier“. Formatul de fișier poate fi comparat cu un limbaj sau vehiculul acestei comunicări. Informația poate fi citită și percepută
numai dacă programul recunoaște formatul respectiv. Imaginile pot fi salvate în diverse formate. Cele trei formate predominante, utilizate cel mai frecvent, sunt:
– JPEG (.jpg) – Joint Photographic Experts Group
– TIFF (.tif) – Tagged Image File Format
– GIMP (.xcf) – Gimp, sau Photoshop
JPEG – Standardul industrial pentru compresia imaginilor fotografice cu tonuri continue, pregătite pentru a fi afișate pe internet sau pentru a fi stocate atunci cînd spațiul este limitat. Formatul JPEG folosește o “compresie cu pierderi” (datele și calitatea imaginii sunt sacrificate pentru a obține fișiere mai mici atunci cînd fișierele – imagine sunt închise). Utilizatorul poate controla valoarea compresiei. Un nivel ridicat de compresie rezultă într-o calitate mai mica a imaginii și un fișier de dimensiuni mai mici. Un grad scăzut de compresie conduce la imagini de calitate mai buna, dar fișierul este mai mare. Se recomandă de salvat imaginea în formatul JPEG numai după ce ați terminat de editat imaginea.
TIFF – Standardul industrial pentru imaginile destinate publicării (reviste, cărți etc.). Formatul TIFF utilizează o tehnică de compresie “fără pierderi” (nu se pierd date și nu scate calitatea imaginii) numită “compresie LZW”. Deși păstrează calitatea imaginii, tehnica LZW comprimă doar în mică măsură o imagine.
Gimp – Un format standard utilizat de majoritatea programelor de prelucrare a imaginii. O imagine compusă din straturi (layers) poate fi salvată ca document Gimp. Un document Gimp este păstrat, de obicei, ca fișier de referință, din care derivă toate celelalte fișiere, în funcție de necesitățile impuse de dispozitivul de afișare. Deasemenea dacă doriți să cunoaște mai multe despre prelucrarea imaginilor în acest program Gimp, vă invităm la cursul noastre. Ne puteți scrie o scrisoare pe adresa site-ului sau puteți lăsa un comentariu la acest articol.
0 responses on "Formatele fișierelor"